fot. archiwum

LeenLife®E – polski nutraceutyk rusza na podbój Kanady

Rozmowa z profesorem Tadeuszem Zającem, twórcą nutraceutyku LeenLife®E składającego się z koncentratu opatentowanych molekuł monoestrów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 otrzymanych w procesie biotransformacji lnu.

Dowody naukowe potwierdzają, że kwasy Omega 3 pochodzące z ryb, oleju rybiego, tranu czy wodorostów przedłużają okres krwawienia i z tego powodu są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i podczas menstruacji, osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe i niesterydowe leki przeciwzapalne, np. aspirynę.

Panie profesorze, co pan czuł za szybą studia telewizyjnego kanadyjskiej giełdy, gdy obserwował pan pierwsze notowanie spółki LeenLife Pharma Int. Inc.?

Były emocje, ale przede wszystkim satysfakcja wynikająca z okazywanego przez inwestorów niedowierzania, że z Polski może pochodzić tak innowacyjny produkt. Jeszcze większe wrażenie na nich zrobiła fabryka w Żarach i historia tego regionu. Podczas wojny Niemcy stworzyli tu centrum uprawy lnu, wystandaryzowali jego odmiany, tłoczyli olej i szyli mundury. Lokalna tradycja uwiarygodniała Kanadyjczykom (tu podkreślę, że Kanada jest największym plantatorem lnu) misję moich badań nad lnem i jego właściwościami terapeutycznymi. Wykonana z włókien lnu pościel powoduje, że sen jest głębszy, a organizm szybciej się regeneruje. Mój zespół odkrył len de novo, co jest potwierdzone patentem.

A potem firma pojawiła się na giełdowej tablicy?

Już po chwili indeks skierował się w górę i konsekwentnie od grudnia pnie się do góry, mimo zawirowań na świecie. Nasza spółka jest notowana na parkiecie, który pozwala inwestować funduszom inwestycyjnym. Inwestorzy są nią bardzo zainteresowani, ponieważ nie obiecujemy cząsteczek przyszłości tylko realne produkty, przede wszystkim żywność fortyfikowaną naszymi kwasami Omega 3. Dziś inwestorzy nie wierzą w marzenia, lecz w istniejące, realne rozwiązania.

Dlaczego świat inwestuje w LeenLife?

Wszyscy wiemy, że kwasy Omega 3 muszą się znaleźć w codziennym jadłospisie, bo nasz organizm ich nie wytwarza. Zachwianie proporcji w dzisiejszej diecie (20:1) między poziomem kwasów Omega 6 i Omega 3 jest przyczyną chorób związanych z rozwojem cywilizacyjnym, czyli dietozależnych. Zalicza się do nich: miażdżycę, zawał serca, udar mózgu, spadek odporności, rozwój choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienie nerkowe, zwiększoną podatność na rozwój nowotworów, alergii, spadek ostrości wzroku, astmy, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2 i innych, ale…

Jedyne dostępne do tej pory kwasy Omega 3 pochodziły z ryb, ale mimo wielu zalet, miały sporo wad. Nie chodzi tylko o nieprzyjemny zapach, przede wszystkim pojawiały się coraz częstsze doniesienia naukowe, które przestrzegały przed spożywaniem kwasów Omega 3 produkowanych z ryb złowionych w zanieczyszczonych akwenach. Biorąc to pod uwagę Polskie Towarzystwo Pediatryczne wydało twarde stanowisko dla kobiet w ciąży oraz matek posiadających małe dzieci dotyczące zachowania szczególnej ostrożności w spożywaniu oleju rybiego, ryb czy tranu jako źródła kwasów tłuszczowych Omega 3.

Dowody naukowe potwierdzają, że kwasy Omega 3 pochodzące z ryb, oleju rybiego, tranu czy wodorostów przedłużają okres krwawienia i z tego powodu są niebezpieczne dla kobiet w ciąży i podczas menstruacji, osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe i niesterydowe leki przeciwzapalne, np. aspirynę.

Z naszymi monoestrami nie mamy tego problemu, ponieważ nie mają w składzie żadnych substancji toksycznych i antyodżywczych, dlatego w tej chwili uważnie przygląda się nam cały świat.

Dlaczego LeenLife®E jest lepszy od kwasów Omega 3 pochodzących z ryb?

Przede wszystkim jest bezpieczny. Nutraceutyk LeenLife®E-essentiALA jako jedyny na świecie posiada pozytywne wyniki badań toksykologicznych wykonanych zgodnie z wytycznymi krajów OECD, które nie wykazały negatywnego wpływu LeenLife®E na organizm i zapewniły zastosowanie pod kątem bezpieczeństwa w masowym łańcuchu podaży, na podstawie decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego.

LeenLife Pharma S.A.

jest właścicielem opatentowanej technologii otrzymywania NNKT Omega 3 oraz Omega 6 w formie chemicznej monoestrów. Produkuje je w celu zapewnienia 100% realizacji Zalecanego Dziennego Spożycia (RNI) na te kwasy obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. Zalecane Dzienne Spożycie wynosi 2,0 g dla kwasu Omega 3 (ALA) oraz 10,0 g dla kwasu Omega 6 (LA). Technologia biotransformacji monoestrów jest innowacją na skalę światową i stanowi kontynuację odkrycia w organizmie człowieka enzymu CEL (carboxyl ester lipose). Enzym ten utrzymuje stabilne stężenie kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w osoczu krwi przez całą dobę, w przeciwieństwie do spożywanych triglicerydów Omega 3 i Omega 6 pochodzących z olejów roślinnych, olejów rybich, tranu, ryb czy owoców morza trawionych przez lipazy, które wykorzystywane są głównie na cele energetyczne, a nie prozdrowotne tj. fizjologiczne organizmu. Stężenie w osoczu krwi kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz Omega 6 powstałych z formy monoestrów utrzymuje się aż przez 24 godziny od spożycia. Powyższe dane potwierdzają dowody naukowe uzyskane w europejskim, populacyjnym badaniu klinicznym GISSI-HF.

×

Należy zwrócić uwagę, że opatentowana formuła LeenLife®E nie zawiera wysokokalorycznego glicerolu (występuje w triglicerydach), szkodliwego cholesterolu (obecnego w olejach rybich i tranie), transizomerów kwasów tłuszczowych, substancji antyodżywczych oraz zanieczyszczeń, tj. substancji toksycznych występujących w olejach roślinnych i rybich, tranie, rybach czy owocach morza, takich jak: metale ciężkie (kadm, arsen, metylortęć), polichlorowane bifenyle (PCBs), karcenogenne dioksyny czy glikozydy cyjanogenne wykazujące działanie hepato- i nefrotoksyczne.

Jakie znaczenie dla zdrowia ma utrzymanie „złotej proporcji” pomiędzy kwasami Omega 3 i Omega 6?

Zapewnienie w naszej diecie „złotej proporcji” stosunków stężeń kwasu Omega 3 do Omega 6 implikuje liczne efekty prozdrowotne m.in.: zwiększenie insulinowrażliwości i tym samym ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2, normalizację ciśnienia krwi, spadek stężenia triglicerydów i złego cholesterolu, działanie przeciwzapalne i prewencyjne w niektórych typach nowotworów.

Jedynym znanym na świecie sposobem na uzyskanie „złotej proporcji” oraz odpowiedniej ilości NNKT Omega 3 oraz Omega 6 jest zastosowanie w produkcji żywności opatentowanego dodatku żywieniowego LeenLife®E.

Nie rozumiem…

No właśnie, LeenLife®E to nie tylko nutraceutyk w formie płynu, który kupuje się w aptece i przyjmuje się raz dziennie. W przyszłości będą także kapsułki i tabletki wytworzone z formy suchej – mikrokapsułek w postaci proszku.

Nasz nutraceutyk przeznaczony jest głównie jako dodatek do żywności. Już można kupić wysokiej jakości parówki i inne wędliny, pieczywo lub sery żółte i twarogi, makarony, zawierające dzienne dawki kwasów Omega 3 i Omega 6 zalecane przez EFSA w odpowiedniej proporcji. Na przykład największy „piekarz świata”, koncern Aryzta już wprowadził bułki Omega 3 do sprzedaży w sieci sklepów Biedronka. Prowadzimy też rozmowy z innymi koncernami spożywczymi, aby wprowadzić kwasy Omega 3 do żywności. Efekty tych działań będą szybko odczuwalne, np. w profilaktyce chorób serca oraz dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.

Dane firmy Mintel potwierdzają, że trend żywności z kwasami Omega 3, określanej mianem „good food with good fat”, w najbliższych latach będzie najszybciej rosnącą kategorią żywności funkcjonalnej na świecie.

Rozmawiał Paweł Kruś

LeenLife®E – polski nutraceutyk rusza na podbój Kanady
3.4 (67.78%) 18 votes

Podobne wiadomości

Nie ma możliwości dodania komentarza