Więcej

    Zioła i produkty pszczele mogą wspomóc odporność w walce z koronawirusem

    Warunkiem niezarażenia się koronawirusem, ale także innymi patogenami, które wywołują infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych jest wysoka odporność organizmu. Jak ją wspomóc w dobie epidemii?

    Negatywny wpływ na odporność organizmu mają: nieprawidłowa dieta, w tym spożywanie nadmiernych ilości alkoholu, wychłodzenie organizmu, stres, antybiotykoterapia, operacje, terapie immunosupresyjne. Jakie naturalne produkty mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego?

    W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na produkty pochodzenia pszczelego. Produkty pszczele i zielarskie mają długą historię stosowania w profilaktycei leczeniu chorób infekcyjnych dróg oddechowych. Znaleźć możnatakże liczne badania kliniczne, które zamieszczane są w renomowanych publikacjachnaukowych, potwierdzające ich skuteczność terapeutyczną. Najlepiejudokumentowane jest działanie propolisu (kitu pszczelego), pyłku pszczelegozwanego też pyłkiem kwiatowym oraz miodu, a z produktów roślinnych: ziela,kwiatu i korzenia jeżówki purpurowej, kwiatu rumianku i liścia melisy. Odpowiedniereceptury mogą zwiększać skuteczność terapeutyczną surowców naturalnychz uwagi na synergię ich działania.

    Propolis stymuluje zarówno odpowiedź nieswoistą, jak i swoistą. Zwiększa aktywność fagocytarną makrofagów, stymuluje również produkcję przeciwciał. Stosowanie propolisu łącznie ze szczepionkami przeciwko patogenom zwiększa skuteczność szczepień, gdyż propolis jest immunoadiuwantem, czyli substancją, która zwiększa aktywność układu odpornościowego poza szczepieniem. Propolis wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.

    Drugą substancją pochodzenia pszczelego, którą należałoby rozważać w przypadku zagrożenia infekcją, jest pyłek pszczeli zwany czasami kwiatowym. Powoduje wzrost odporności organizmuna zakażenia.Pyłek pszczeli wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a przypuszczalnie również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ważne, aby surowiec ten był stosowany w formie maksymalnie rozdrobnionej. Można go też łączyć z miodem pszczelim i w takiej formie stosować profilaktycznie i leczniczo.

    Kwiat lub korzeń jeżówki pobudzadziałanie układu odpornościowego, nasila proces fagocytozy, pobudza leukocytydo wydzielania substancji przeciwwirusowych (interferonów, głownieinterferonu β). Wzrost aktywności makrofagów prowadzi do wydzielania interleukiny-1, która pobudza limfocyty do swoistej obrony organizmu.Ważne jest, aby preparaty z zielem jeżówki stosować pulsacyjnie, np.przez 7-10 dni, następnie zrobić 2-3 tygodnie przerwy i ponownie spożywaćsurowiec przez 7-10 dni. Maksymalizuje to efektywność stymulacji odporności.

    Aloes drzewiasty zawiera glikoproteiny i polisacharydy, które stymulują komórki układuodpornościowego. Wśród substancji o działaniu immunostymulującym należy wymienić również takie surowce jak korzeń żeń-szenia, olej z nasion czarnuszki siewnej, czarną hubę (błyskoporek podkorowy) oraz liście melisy ikwiaty rumianku. W trosce o właściwą odporność należy także zadbać o właściwe nawilżenie błon śluzowych. Nadają się do tego preparaty ziołowe zawierające porost islandzki czy korzeń prawoślazu.

    Ważnym elementem, który wpływa na prawidłową odporność organizmu jest właściwy stan flory fizjologicznej bytującej w jelitach. Dlatego ogromne znaczenie ma stosowanie odpowiednich prebiotyków, które przyczyniają się do wzrostu flory prozdrowotnej. Do takich naturalnych surowców należą inulina, pozyskiwana np. z korzenia cykorii i błonnik, którego dobrym źródłem jest łupina babki jajowatej. Doskonałym źródłem błonnika są także otręby owsiane. Zawierają one również beta-glukany, znane imunostymulanty. Jednym z najbardziej popularnych czynników immunosupresyjnychjest stres, zatem zioła redukujące jego poziom (korzeń kozłka, szyszki chmielu, liść melisy) można zaliczyć do substancji o działaniu zwiększającym odporność.

    Podnoszenie odporności to także utrzymywanie dobrego nastroju, czego konsekwencją jest wysoki poziom endorfin. Dlatego warto zadbać o dietę bogatą w jajka, które są znakomitym źródłem 5-hydroksytryptofanu, prekursora serotoniny. Surowcem roślinnym, który zwiększa ilość tej substancji w przestrzeni synaptycznej jest ziele dziurawca. Ostatnim surowcem, na który warto zwrócić uwagę myśląc o zwiększeniu odporności jest korzeń tarczycy bajkalskiej.

    Naturalne produkty znakomicie nadają się do profilaktyki wszelakich infekcji, w tym również koronawirusa.

    Opracowano na podstawie: „Profilaktyka zdrowotna i Fitoterapia”, K. Błecha, I. Wawer; 2019

    Więcej od autora

    Podobne artykuły

    ŚWIAT LEKARZA 3D

    Najnowsze artykuły

    „Razem zadbajmy o piękno i zdrowie„

    Różowa wstążeczka to symbol profilaktyki raka piersi, jednej z najbardziej znanych na świecie kampanii związanych ze zdrowiem. Jak ocenia jej potrzebę i...

    Sztuczna inteligencja może zrewolucjonizować diagnostykę i leczenie raka. Polska onkologia staje się coraz bardziej innowacyjna

    Każdego roku nowotwór jest diagnozowany u ponad 160 tys. Polaków, z których około 100 tys. umiera. Prognozy wskazują, że w ciągu 10 lat liczba...

    „Badaj Się i Lecz” – bo samo nie minie!

    Właśnie rusza kampania edukacyjna „Badaj Się i Lecz!”. Jej celem jest uświadomienie Polakom, że kontynuacja terapii chorób przewlekłych, jak również wczesne rozpoznanie...

    Chcesz być na bieżąco z informacjami ze świata medycyny?

    Zaprenumeruj bezpłatnie ŚWIAT LEKARZA 3D