Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts (Massachusetts), którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature Medicine”, wskazuje, że na świecie każdego roku odnotowuje się 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy typu 2 i 1,2 mln nowych przypadków chorób sercowo-naczyniowych będących skutkiem spożywania napojów słodzonych cukrem.
Słodzone napoje to prawdziwa pułapka. Są szybko trawione, powodując wzrost poziomu cukru we krwi – przy niewielkiej wartości odżywczej. Ich regularne spożywanie prowadzi do przyrostu masy ciała, insulinooporności i wielu problemów metabolicznych związanych z cukrzycą typu 2 oraz chorobami serca, dwoma głównymi przyczynami śmierci na świecie.
– Napoje słodzone cukrem są intensywnie reklamowane i sprzedawane w krajach o niskich i średnich dochodach. Społeczności te nie tylko spożywają szkodliwe produkty, ale często są też gorzej przygotowane do radzenia sobie z długoterminowymi konsekwencjami zdrowotnymi – alarmuje Dariush Mozaffarian, autor badań, dyrektor Instytutu Żywności i Medycyny w Szkole Friedmana.
Szczególnie w krajach rozwijających się liczba przypadków jest alarmująca. Badanie wykazało, że w Afryce Subsaharyjskiej napoje słodzone cukrem przyczyniły się do ponad 21 proc. wszystkich nowych przypadków cukrzycy. W Ameryce Łacińskiej i na Karaibach to prawie 24 proc. nowych przypadków cukrzycy i ponad 11 proc. nowych przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Co więcej, to mężczyźni częściej niż kobiety cierpią na konsekwencje spożywania napojów słodzonych, podobnie jak młodsi dorośli w porównaniu z populacją osób starszych.
– Potrzebujemy pilnych, opartych na dowodach interwencji w celu ograniczenia spożycia napojów słodzonych cukrem na całym świecie – mówi Laura Lara-Castor, jedna z autorów artykułu.
Uczeni wzywają do wielotorowego podejścia obejmującego kampanie na rzecz zdrowia publicznego, regulację reklam napojów słodzonych oraz podatki od napojów słodzonych cukrem. Niektóre kraje już podjęły kroki w tym kierunku. Meksyk, który ma jeden z najwyższych wskaźników spożycia napojów słodzonych na osobę na świecie, wprowadził podatek od napojów w 2014 r. Wczesne dowody sugerują, że podatek ten był skuteczny w ograniczaniu spożycia, szczególnie wśród osób o niższych dochodach.
Podatek cukrowy obowiązuje również w Polsce. O tym, czy się sprawdził, piszemy tutaj.
źródło: news-medical.net