Partner
Partner
Więcej
    Partner
    Partner

    Co lubi mózg? Czyli zapomniane problemy z pamięcią.

    Coraz częściej problemy z pamięcią mają osoby aktywne zawodowo, po 40.-45. roku życia. Przyczynia się do tego stres, nadmiar obowiązków, nieregularne posiłki, a także mała aktywność fizyczna.

    Lekarze szacują, że łagodne zaburzenia poznawcze, problemy z pamięcią, dotykają kilku procent osób w wieku 48-59 lat, ale już kilkunastu procent powyżej 60. roku życia.

    Problemy z pamięcią u osób poniżej 50. roku życia zwykle są spowodowane stylem życia: przewlekłym stresem, małą ilością snu, nieprawidłową dietą. Czasem wystarczy trochę zwolnić tempo życia, odpocząć, zadbać o dietę, by nie odczuwać problemów z pamięcią.

    Dieta dla mózgu

    Lekarze podkreślają, że ogromną rolę w zapobieganiu zmianom zachodzącym w mózgu odgrywa styl życia i prawidłowa dieta. Młodym, zapracowanym osobom proponuje się regularne bieganie, spacery, jazdę na rowerze, pływanie. Doskonałym sposobem na podtrzymywanie sprawności intelektualnej jest rozwiązywanie krzyżówek, szarad, a także np. zapamiętywanie listy zakupów.

    Ważna jest też odpowiednia dieta. Polecana jest zwłaszcza śródziemnomorska, która uwzględnia ryby, oleje i owoce morze. Trzeba też pamiętać o warzywach i owocach, które są doskonałym źródłem witamin (zwłaszcza ważnych dla układu nerwowego witamin z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, cynk). Białe pieczywo należy zastąpić pełnoziarnistym, bogatym w witaminy z grupy B. Od tego, co jemy – i to już od dzieciństwa – zależy w dużej mierze kondycja całego organizmu, a także to, jak szybko zestarzejemy się my i nasza pamięć.

    Na mózg niekorzystnie wpływają używki: alkohol i papierosy. Przyspieszają one procesy starzenia oraz niekorzystnie wpływają na pamięć. U osób palących papierosy mózg jest niedotleniony, co wpływa na proces myślowy. Kiedyś uważano, że kawa jest szkodliwa, obecnie mówi się, że 1-2 filiżanki dziennie mogą działać prewencyjnie, jeśli chodzi o chorobę Alzheimera.

    Suplementacja

    Aby poprawić pamięć, pacjenci sięgają po preparaty dostępne bez recepty, przede wszystkim suplementy diety. Do takich suplementów należą m.in. te zawierające wyciąg z Ginkgo biloba. Preparat poprawia przepływ krwi przez mózg. Flawonoidy zawarte w głogu (Crataegus monogyna i Crataegus oxyacantha) również działają rozszerzająco na naczynia krwionośne w mózgu. Podobnie działa żeń-szeń (Panax ginseng). Pomocna jest także lecytyna, która stabilizuje osłonki mielinowe komórek nerwowych. Z niej powstają również neuroprzekaźniki synaptyczne.

    Inną substancją, która pojawiła się w preparatach wspomagających pamięć, jest colostrynina (PRP, prolina). W badaniach przedklinicznych udowodniono, że substancja ta zmniejsza odkładanie się złogów beta-amyloidu w mózgu, zmniejsza toksyczny wpływ beta-amyloidu na neurony i na apoptozę.

    Więcej od autora

    Podobne artykuły

    ŚWIAT LEKARZA 3Dspot_img

    Najnowsze artykuły

    Polską pediatrię czekają rewolucyjne zmiany

    – To jeden z najważniejszych zespołów parlamentarnych i można się tylko dziwić, że nie było go wcześniej. Bardzo dobrze więc się stało, że powstał...

    Nowoczesna diabetologia szansą dla pacjenta z cukrzycą

    Ponad 300 uczestników, liczne warsztaty, ciekawe sesje, a przede wszystkim prezentacja nowoczesnych rozwiązań w leczeniu cukrzycy to główny cel jaki przyświecał kolejnej już piątej...

    Świąteczny koncert z aukcją

    „Spotykamy się, bo wierzymy w potencjał naukowy polskiej młodzieży medycznej. Wierzymy w nich. Nam też kiedyś ktoś uwierzył i podał rękę” – mówił Paweł...

    Chcesz być na bieżąco z informacjami ze świata medycyny?

    Zaprenumeruj bezpłatnie ŚWIAT LEKARZA 3D