Więcej

    Jedz kolorowo i?żyj kolorowo!

     

    Najnowsze informacje o XXI Gali Nagród Złoty OTIS
    blank

    Co do tego, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, dziś chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. Jakże często chorujemy właśnie dlatego, że niewłaściwie się odżywiamy, bo a to czegoś jemy za mało, a to czegoś za dużo, czyli nie dostarczamy organizmowi tych wszystkich składników, jakie są mu potrzebne po to, żeby pozostawać w sprawności i pełnej gotowości do wszelakiej aktywności.

    I naprawdę rzecz nie w tym, żeby katować się jakimiś drakońskimi dietami, ale jeść mądrze, rozsądnie. Lato i wczesna jesień są doskonałą porą, żeby przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i ewentualnie dokonać w nich pewnych korekt.  Przede wszystkim dlatego, że jest to czas bogaty w różne, a więc i  różnokolorowe warzywa i owoce, a kolor ma tu niebagatelne znaczenie. Jak od lat przekonują japońscy eksperci od zdrowego żywienia, optymalnie byłoby, aby na talerzu znalazło się siedem kolorów. Kolory te nie musza pochodzić jedynie z roślin, ale tymi najłatwiej manewrować na talerzu. Czy jednak za każdym razem, przy każdym posiłku byłoby to możliwe? Raczej nie, dlatego należy dążyć do tego, żeby po prostu tych kolorów było jak najwięcej, bo im więcej, tym zdrowiej. No i przy tym jak przyjemnie dla oka. A przecież jemy też oczami?

    Z kolorów, jakie przede wszystkim powinny zagościć na naszym talerzu, należy wymienić zielony, czerwony, pomarańczowy i ciemnoniebieski. Zielony to wszystkie warzywa zielonolistne, bogate w witaminę B9, czyli kwas foliowy. Kwas ten uczestniczy w licznych procesach metabolicznych i przemianach wielu aminokwasów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Jest bardzo ważny dla kobiet planujących ciążę i dla jej właściwego rozwoju ciąży i dziecka.

    Warzywa i owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej to np. pomidory, zawierające w dużych ilościach likopen, chroniący przed chorobami układu krążenia i niektórymi typami nowotworów czy marchew, jeden z bardziej znanych przedstawicieli karotenoidów, należący do silnych antyoksydantów, neutralizujących wolne rodniki, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

    Czarne jagody, czarna porzeczka, ciemnoczerwone wiśnie to z kolei bogactwo flawonoidów, charakteryzujących się również silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, stabilizującymi kolagen, obniżającymi przenikalność ścianek naczyń włosowatych.

    Polifenole zawarte w innych ciemnych owocach, takich jak aronia, borówka kanadyjska, to samo zdrowie. Poza tym, że poprawiają widzenie, zmniejszają ryzyko miażdżycy, ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz także ryzyko niektórych nowotworów.

    A co z takimi kolorami jak biały, żółty, fioletowy? Tych dostarczą takie produkty jak np. jaja, przetwory mleczne, oleje, ryby, kasze, nasiona. Teraz wystarczy już tylko tak skomponować posiłek, żeby było i zdrowo, i przyjemnie dla oka, i jak najbardziej kolorowo. Bo, jedząc kolorowo, będziemy żyć kolorowo!

    blank
    Bożena Stasiak
    Bożena Stasiak
    Dziennikarka z wieloletnim stażem, pisała m.in. dla „Super Expressu”. Laureatka prestiżowych nagród i wyróżnień dziennikarskich, w tym Nagrody Zaufania „Złoty Otis” w kategorii Media i Zdrowie w 2019 r. Absolwentka Lingwistyki Stosowanej na Uniwersytecie Warszawskim, dziennikarstwa podyplomowego na UW i Germanistik-Journalistik na Uniwersytecie w Lipsku. Autorka reportaży i poradników.

    Więcej od autora

    Chcesz być na bieżąco z informacjami ze świata medycyny?

    Zaprenumeruj bezpłatnie ŚWIAT LEKARZA 3D